Overactieve blaas en aandrangincontinentie
Wat is een overactieve blaas?
Wanneer u last hebt van een overactieve blaas moet u vaak kleine beetjes plassen en is de aandrang erg groot. Vaak heeft u moeite om de urine op te houden. Het komt voor bij zowel vrouwen als mannen. Een overactieve blaas kan ook voorkomen bij kinderen.
De overactieve blaas geeft regelmatig het sein dat de blaas vol is. Deze seintjes worden gegeven terwijl de blaas nog helemaal niet vol is.
Oorzaken van een overactieve blaas zijn:
- Problemen in de blaas, zoals blaasstenen, blaasontsteking of een dikke blaaswand door obstructie van de prostaat. Hierdoor wordt de druk in de blaas snel vergroot wat de drang tot urineren kan veroorzaken.
- Problemen in het bekkenbodemgebied, zoals een blaasverzakking of te gespannen bekkenbodemspieren.
- Het innemen van prikkelende stoffen zoals, koffie, zwarte thee, koolzuurhoudende dranken, citrusvruchten/citrussappen en alchohol.
- Medicatie zoals plaspillen.
- Psychische factoren zoals spanning en stress.
Normaal gesproken gaat u per 24 uur 6-8 keer naar het toilet. Wanneer u vaker naar het toilet moet, zou dit kunnen wijzen op een overactieve blaas wanneer een blaasontsteking is uitgesloten.
Symptomen:
- Plotselinge aandrang om te moeten plassen
- Vaak kleine beetjes
- ’s Nachts plassen vaker dan 2x
Een groot probleem bij een overactieve blaas, is dat er weinig tijd zit tussen de plasprikkel en de tijd om naar het toilet te gaan. Het komt dan voor dat u de plas niet meer op kunt houden of de wc net niet redt. Dat resulteert in ongewenst verlies van urine. Dit geeft vaak het gevoel van schaamte en onmacht omdat u de controle over uw blaas kwijt bent.
Om te weten of u last heeft van een overactieve blaas, kunt u hier de plastest doen.